top of page
KICKS; KDV EN BSO
SAMEN BOUWEN AAN.png

Gezondheid & Vitaliteit 

Een gezonde omgeving en veel beweging is voor kinderen én volwassenen essentieel. Juist in coronatijd hadden we daar extra veel aandacht voor. Met gezonde voeding, beweegactiviteiten voor kinderen én aandacht voor een vitale werkvloer.

Ommetje: beweging en extra leuke activiteiten voor de kinderen

In samenwerking met de Hersenstichting liepen we zoveel mogelijk kilometers met de Ommetje-app. Want veel wandelen verlaagt stress en de kans op (ernstige) gevolgen van virusinfecties. Bovenal is het heel erg goed voor de hersenen. Met alle kilometers maakten we een virtueel ommetje over de wereldkaart. Bij elk land dat we bezochten, deden we extra leuke activiteiten voor de kinderen, zo maakten we de opvang gezonder en uitdagender.

GEZONDHEID & VITALITEIT

Beweegactiviteiten

In 2021 deden we extra veel beweegactiviteiten. Van springen bij SPARK (sportief samenlevingspark) en peuterdans, tot een echte sportzomer vol plezier én beweging op alle locaties!

Royal 10

Als sponsor van hardloopevenement Royal 10, stimuleerden we ook buiten onze opvang een gezonde leefstijl. Het evenement is in virtuele vorm doorgegaan, met de 2Samen Virtual Kids Run.

Beweegvloer

In Monster had 2Samen de primeur met de eerste beweegvloer. Daarmee doen we veel interactieve beweegspellen in het kinderdagverblijf en de peuteropvang. Zo maken we bewegend leren de norm in kinderopvang en onderwijs. Ook in Den Haag en Naaldwijk hebben we enkele locaties met een beweegvloer.

GEZONDHEID & VITALITEIT

Vers fruit

Wekelijks zorgen we voor kratten vol vers fruit op onze locaties. Zo zorgen we voor voldoende vitamines voor kinderen én medewerkers.

261345705_4867221303308639_1579097613803565698_n.jpg

GEZONDHEID & VITALITEIT

Ook noodopvang in de natuur

Gezond met kinderen de natuur in is heerlijk! Ook de 'noodopvang' maakten we zo extra leuk en gezond. Samen met Daphnestruint deden we Bos-bingo in Meijendel, maakten we vogelnestjes en dronken we heerlijke thee van zelf geplukte plantjes zoals brandnetel, hondsdraf, dennennaalden en rozenbottel. De kinderen hebben ervan genoten! Samen met o.a. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, Nationaal Park Hollandse Duinen, Hoogheemraadschap van Delfland en Dunea werken we samen aan natuurbeleving voor kinderen.

GEZONDHEID & VITALITEIT

Veilig vervoer

Met de sterk verbeterde BSO Bus kunnen we er weer op uit! Maar niet voordat de medewerkers een gedegen rijopleiding hebben gehad. In 2021 gingen de opleidingen van start.

 

Na vele keuringen, onder meer van TNO en van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), is het voertuig begin oktober goedgekeurd door het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Daarvoor zijn belangrijke wijzigingen doorgevoerd om de veiligheid te verhogen.

 

Per bso-locatie hebben we de meest veilige en vaste routes bepaald waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van: gescheiden fietspaden, wegen met een maximumsnelheid van 30 km/uur en kruisingen die voorzien zijn van verkeersregelinstallaties. Het voertuig is uitsluitend bedoeld voor de buitenschoolse opvang.

GEZONDHEID & VITALITEIT

Coronamaatregelen

Noemenswaardig zijn natuurlijk ook alle coronamaatregelen en steeds weer veranderde richtlijnen om kinderopvang zo veilig mogelijk in te richten. Daartoe onderhielden we goed contact met de GGD. Ook in 2021 hadden we veel waardering voor onze medewerkers die zich als cruciale beroepsgroep bleven inzetten om de maatschappij draaiende te houden.

Ventilatie

De noodzaak van ventilatie werd in coronatijd pijnlijk duidelijk. Op 90% van onze locaties hebben we inmiddels mechanische ventilatie, allemaal C02 gestuurd. Op zelfstandige locaties meten wij de luchtkwaliteit, luchtvochtigheid en temperatuur. De data slaan we op en monitoren we. Ook in 2021 is geïnvesteerd in klimaatinstallaties en mechanische ventilatie. Het doel is dat alle eigen locaties in 2022 zijn voorzien van mechanische ventilatie.

GEZONDHEID & VITALITEIT

Koningsdagpakketten gezonde leefstijl 

Onze activiteitenafdeling KICKS heeft Koningsdagpakketten bezorgd bij de bso's. Een box vol met sport- en spelmaterialen. Zo hadden we ook in de feestelijke koningsdagweek veel aandacht voor bewegen en een gezonde leefstijl. 

GEZONDHEID & VITALITEIT

BeweegBasis

In oktober is de eerste reeks van de cursus ‘BeweegBasis’ van start gegaan. Dit  een model voor beweegprofessionals om kinderen te begeleiden naar een actieve leefstijl. Het model sluit naadloos aan op ons nieuwe ‘Pedagogisch Huis’. Pedagogisch medewerkers leren hoe ze kinderen op verschillende manieren en op eigen niveau plezier laten beleven aan bewegen.

certificaat beweegbasis.jpg

GEZONDHEID & VITALITEIT

Gezamenlijke aanpak gezondheid en Preventie

2Samen heeft afgelopen jaar overlegd met de gemeente Den Haag (over jeugd, sport en preventie) en met de GGD (over de Haagse Aanpak Gezond Gewicht en de Gezonde School). Het doel is om meer samen te werken om beweegrichtlijnen 0-6 jaar te creëren.

GGDH Gezond en Gelukkig Den Haag Samenwerking.jpg

GEZONDHEID & VITALITEIT

Ziekteverzuim

Het ziekteverzuim is in 2021 net als de afgelopen jaren hoog gebleven, gemiddeld 7,55%. In 2021 hebben we een onderzoek laten uitvoeren om ons verzuimbeleid en de samenwerking met de arbodienst onder de loep te nemen. We zetten al vol in op gezondheid en willen een cultuuromslag realiseren om verzuim waar mogelijk te verlagen. Hier zagen we in 2021 al de eerste resultaten van: een lichte daling in het verzuim. De grootste winst zit echter in de bewustwording.

Pagina 3 van 6

Emmertjes in zand kopiëren.png
bottom of page